Een afspraak voor je inplannen
Als je ons belt, plannen we zo snel mogelijk en liefst binnen 7 werkdagen een afspraak voor je in. Tijdens dit gesprek bespreek je samen met de arts of verpleegkundige je abortuswens en de mogelijkheden.
Zo min mogelijk pijn en ongemak
Hoe je de abortusbehandeling ervaart, hangt af van de soort behandeling die je kiest. Kies je voor een curettage met sedatie, dan slaap je tijdens de behandeling en voel je er niets van. Als je wakker wordt kun je wel last hebben van buikpijn. Kies je voor een curettage met lokale verdoving of de abortuspil, dan is de behandeling meestal niet pijnloos.
Met zorg en aandacht
Van het eerste telefoongesprek tot het laatste contact kun je rekenen op onze zorg en aandacht. We luisteren naar je zonder oordeel en helpen je de juiste keuze te maken. Kies je voor een abortus dan zullen we je daarbij zo goed mogelijk begeleiden in een comfortabele omgeving.
Welke behandeling is geschikt voor jou?
Als je je zwangerschap wilt afbreken, zijn er 2 behandelmogelijkheden: de instrumentele behandeling, curettage, onder sedatie of onder lokale verdoving, en de medicamenteuze behandeling, de abortuspil.
Met de abortuspil wordt je zwangerschap beëindigd met behulp van medicatie. De andere mogelijkheid, een curettage, is een ingreep waarbij de zwangerschap met behulp van medische instrumenten wordt beëindigd. Dit kan ook onder sedatie; je ‘slaapt’ dan tijdens de behandeling. Welke behandeling je kunt krijgen, hangt af van hoeveel weken je zwanger bent. Klik hieronder op jouw situatie:
Ik ben tot 9 weken zwanger
Als je tot 9 weken zwanger bent, kun je kiezen voor de abortuspil of voor een curettage behandeling. Je hebt eerst een gesprek met een van onze artsen, waarin je samen je keuze bespreekt. De arts maakt ook een echo om te bepalen hoelang je precies zwanger bent. Hieronder lees je wat die behandelingen inhouden.
Ik ben 9 tot 13 weken zwanger
Als je 9 tot 13 weken zwanger bent, kun je behandeld worden door middel van een curettage. Dit kan ook met sedatie, zodat je ‘slaapt’ tijdens de behandeling.
Ik ben 13 tot 18 weken zwanger
Als je 13 tot 18 weken zwanger bent, kun je behandeld worden door middel van een curettage. Hieronder lees je wat dat inhoudt. Deze curettage is wat zwaarder dan als je korter dan 13 weken zwanger bent. De behandeling wordt altijd met sedatie uitgevoerd. Dit betekent dat je kort in slaap wordt gebracht.
Ik ben 18 tot 22 weken zwanger
Als je meer dan 18 weken zwanger bent, kunnen wij je niet meer behandelen in onze klinieken. Tot 22 weken kun je nog wel terecht bij het Vrelinghuis in Utrecht en bij Bloemenhove in Heemstede. Zij kunnen je behandelen met een curettage.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met de genoemde klinieken.
Curettage
Curettage (of zuigcurettage) is een abortusbehandeling die plaatsvindt in onze kliniek. Het is een veilige ingreep, die wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde abortusarts. De totale behandeling duurt 2,5 tot 3 uur. Deze bestaat uit de volgende stappen:
- Je krijgt twee tabletten die de baarmoedermond week maken. Dit moet ongeveer 60 minuten inwerken. Je kan hier een beetje rillerig van worden.
- Je krijgt een plaatselijke verdoving of je wordt kort in slaap gebracht (sedatie). Die keuze bepaal je zelf.
- Met behulp van een eendenbek brengt de arts een smal buisje in je baarmoederholte. Door dat buisje wordt je baarmoeder leeggezogen. Dit duurt 10 tot 20 minuten, afhankelijk van de duur van je zwangerschap.
- Je gaat naar de rustkamer waar je een halfuur tot een uur verblijft. De verpleegkundige blijft bij je in de buurt. Als alles normaal verloopt, kun je daarna naar huis.
Plaatselijke verdoving of sedatie
Als je tijdens de curettage geen pijn wilt hebben, kun je kort in slaap worden gebracht. Dit noemen we ook wel sedatie. De anesthesioloog dient dan een slaapmiddel toe, waardoor je niets van de curettage voelt of hoort. Na afloop van de behandeling word je snel weer wakker.
Als je nog geen 13 weken zwanger bent, kun je ook kiezen voor een plaatselijke verdoving. Daardoor zul je geen pijn voelen aan je baarmoedermond, maar het betekent niet dat de behandeling helemaal pijnloos is.
Na de behandeling
Na de behandeling moet je een paar dagen rustig aan doen. Waarschijnlijk heb je niet veel pijn, maar het kan zijn dat je je wat slap voelt. De eerste week mag je nog niet sporten, seks hebben of zware lichamelijke inspanningen verrichten. Ook heb je de eerste weken meestal nog wat bloedverlies en verlies je vaak wat stolsels, dikke stukjes bloed. Dit bloedverlies kan continu zijn of in vlagen. Na 4 tot 6 weken word je voor het eerst weer ongesteld. Je kunt ook direct weer zwanger worden. Daarom adviseren we je om direct met anticonceptie te beginnen.
Abortuspil
Een behandeling met de abortuspil is mogelijk als je niet langer dan 9 weken zwanger bent. Met deze behandeling beëindig je je zwangerschap door meerdere tabletten in te nemen, verspreid over 3 dagen. Hierdoor wordt het vruchtje afgestoten en krijg je een vroege miskraam. Deze behandeling is alleen mogelijk als de arts het goedkeurt. Je doorloopt dan de volgende stappen:
- Direct na het intakegesprek neem je in de kliniek je eerste tablet. Je hebt hier meestal geen last van en kunt daarna gewoon naar huis.
- Twee dagen later breng je, bij voorkeur na het ontbijt, 4 tabletten in je vagina in. Je blijft daarna een halfuur tot een uur op bed liggen om de tabletten in te laten werken. Daarna kun je opstaan en rustig wat dingen doen.
- Na 4 tot 6 uur wordt het vruchtzakje uitgestoten. Dit gaat gepaard met bloedverlies. Ook verlies je vaak wat stolsels, dikke stukjes bloed. Daarnaast kun je buikkrampen krijgen en je misselijk voelen. We adviseren je om hiervoor pijnstillers nemen.
- In de loop van de dag wordt het heftige bloedverlies en de pijn minder. Je blijft nog wel een aantal dagen bloed verliezen.
Wij adviseren dat er die dag iemand bij je is
Het is niet noodzakelijk dat er iemand bij je is op de dag dat je de 4 tabletten neemt, maar het is wel ons advies. Ben je minderjarig dan moet er die dag wel iemand aanwezig zijn. Deze persoon kan je bijstaan als je je rot voelt of misselijk bent. Ook kan hij of zij eventueel voor je kinderen zorgen. En mochten er onverhoopt problemen optreden, dan kan deze persoon je naar de kliniek of de huisarts brengen. Zorg daarom dat je een auto ter beschikking hebt.
Na de behandeling
Na de dag dat je de tabletten hebt genomen, blijf je nog een tijdlang bloed verliezen. Soms duurt dit een week, maar het kan ook tot de volgende menstruatie duren. Je wordt na 4 tot 6 weken voor het eerst weer ongesteld. Je kunt ook meteen weer zwanger worden. Daarom is het belangrijk dat je direct weer met anticonceptie begint.
Wie betaalt de kosten?
Een abortusbehandeling is kosteloos voor iedereen die op grond van de Wet Langdurige Zorg (WLZ) verzekerd is. Als je legaal in Nederland woont of werkt, ben je hiervoor verzekerd en heb je dus recht op een kosteloze behandeling. Wij krijgen onze kosten vergoed door het ministerie van VWS. Je ziektekostenverzekeraar wordt niet geïnformeerd en de behandeling gaat niet ten koste van je eigen risico.
Ben je niet legaal in Nederland of verblijf je hier tijdelijk of woon je in het buitenland, dan ben je meestal niet verzekerd volgens de Wet Langdurige Zorg. In dat geval moet je de behandeling zelf betalen. Neem voor de tarieven contact met ons op.
Om te checken of je verzekerd bent op grond van de WLZ hebben we je BSN-nummer nodig. Dit is te vinden op Nederlandse identiteitsbewijzen, je verzekeringspas/bewijs van inschrijving, of een recent uittreksel basisregistratie personen (BRP) van de gemeente waar je woont.
Breng een van deze bewijzen mee als je naar onze kliniek komt.
Daarnaast hebben we de plicht je identiteit te checken. Neem hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee: een paspoort, rijbewijs of een identiteitskaart.
Anticonceptie
Na een abortus kun je meteen weer zwanger worden. Daarom is het belangrijk om op tijd met anticonceptie te beginnen. Anticonceptieadvies is een vast onderdeel van onze hulpverlening. Dat betekent dat er tijdens het intakegesprek over een voor jouw passende vorm van anticonceptie gesproken wordt. We geven je informatie over de mogelijke voorbehoedsmiddelen zoals de pil, condooms, een anticonceptiering, een onderhuids anticonceptiestaafje of een spiraaltje.
In de meeste gevallen kunnen we ook direct de anticonceptie aan je verstrekken, denk bijvoorbeeld aan een recept waarmee je de pil direct bij je apotheek op kunt halen. De meeste anticonceptiemiddelen hebben we ook op voorraad in de kliniek en zijn dus verkrijgbaar. Wanneer je kiest voor een spiraaltje of een staafje in je arm, kunnen we die veelal direct plaatsen na een curettage behandeling. Wanneer je een abortuspil behandeling gaat doen, kunnen we het spiraaltje of het staafje in je arm plaatsen bij de nacontrole na 4-6 weken. Hiervoor maak je apart een afspraak.
Aan het plaatsen van een spiraal of een staafje in je arm zijn kosten verbonden. Deze hoef je niet zelf te betalen indien je het laat plaatsen na een zwangerschapsafbreking en een BSN nummer hebt. De anticonceptie krijg je (deels)vergoed vanuit je basispakket totdat je 21 jaar bent.
Ben je 21 jaar of ouder, dan heb je bij de meeste verzekeraars een aanvullende verzekering nodig die de kosten van anticonceptie (gedeeltelijk) vergoedt. Neem vooraf contact op met je verzekeraar hoe de vergoeding bij jouw zorgverzekering is geregeld.
Privacy
Een abortusbehandeling is volledig anoniem. Je ontvangt geen post thuis en je ziektekostenverzekeraar wordt niet geïnformeerd. We gebruiken je persoonsgegevens alleen voor onze eigen administratie en om je te kunnen bellen als er een wijziging is in de agenda.
Aan het eind van de behandeling krijg je een brief mee voor je huisarts. Je mag zelf beslissen of je deze brief daadwerkelijk aan je huisarts geeft. Doe je dat niet, dan is het belangrijk om je te realiseren dat je medisch dossier daarmee niet compleet is.
Na een curettage wordt een antibiotica kuur door de kliniek verstrekt.
Veiligheid
Zowel de curettage als de abortuspil zijn veilige abortusbehandelingen. Ze worden uitgevoerd door ervaren abortusartsen. Kies je voor sedatie, dan zetten we daar altijd een anesthesioloog voor in.
In 99% van de gevallen verloopt de behandeling probleemloos. Bij 1% treden er complicaties op. In een heel enkel geval blijft er een zwangerschapsrest achter, met als mogelijk gevolg dat je bloed verliest of een infectie krijgt. Dit is meestal te verhelpen met medicatie. In zeldzame gevallen is een extra curettage nodig.