Als je je zwangerschap wilt afbreken, zijn er 2 behandelingen mogelijk: de abortuspil en curettage. Welke behandeling voor jou geschikt is, hangt onder andere af van het aantal weken dat je zwanger bent. Kijk daarvoor in deze tabel. Hieronder lees je stap voor stap hoe deze behandelingen verlopen.
We hebben ook animatiefilms over werkwijze van beide behandelingen. Klik op de link hoe werkt de abortuspil of op de link hoe werkt de curettage.
De animaties zijn ook te bekijken met een Engelse of Duitse ondertiteling.
Stap 1
Afspraak maken
Maak een afspraak in een van onze klinieken. Houd bij het maken van die afspraak je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Je vindt dit nummer op je paspoort, rijbewijs of ID-kaart. Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 8.30 – 16.30 uur. Op zaterdag zijn wij bereikbaar van 8.45 – 14.00 uur. Onze nummer is: 088 - 200 73 33.
Zorg ervoor dat je voor een behandeling voldoende tijd uittrekt:
- Kies je voor curettage, met of zonder sedatie, dan ben je in totaal ongeveer 2,5 tot 3 uur in de kliniek.
- Kies je voor de abortuspil, dan ben je 3 kwartier à 1 uur kwijt voor het intakegesprek en de eerste tablet. 2 dagen later moet je, voor het 2de deel van de behandeling, de hele dag thuisblijven.
Stap 2
Intakegesprek
Wanneer je bij ons komt voor een afspraak, krijg je een intakegesprek. Als je wilt, kun je iemand meenemen die je begeleidt. De arts maakt een echo om precies te bepalen hoelang je zwanger bent. Daarnaast bespreek je met de arts of de verpleegkundige wat je situatie is, welke behandelmethode er mogelijk is en welke twijfels je eventueel hebt. Ook bespreek je welke anticonceptie je wilt gaan gebruiken na de behandeling.
Wanneer je nog twijfels hebt of je de zwangerschap wel of niet wilt beëindigen, kunnen we je doorverwijzen naar het FIOM. Het FIOM kan je ondersteunen bij het nemen van je besluit.
Besluit je om je zwangerschap wel te beëindigen, dan kun je kiezen uit 2 behandelmethoden: curettage of de abortuspil. Ben je 9 weken of langer zwanger, dan is alleen curettage mogelijk.
Meestal is het mogelijk om de behandeling waarvoor je kiest aansluitend aan het intakegesprek uit te voeren. Kan dat niet, dan wordt een nieuwe afspraak met je gemaakt.
Wat neem je mee?
Naar je afspraak neem je in ieder geval het volgende mee:
- een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
en als dat nodig of mogelijk is:
- als je dat hebt: een kaartje met je bloedgroep
- het pasje van je ziektekostenverzekering (als je BSN-nummer niet op je legitimatiebewijs staat)
Wil je na een curettage een spiraaltje in laten brengen of een implanon staafje laten plaatsen, neem dat mee of koop er een bij ons. Voor het plaatsen van het spiraaltje of staafje hoef je niet te betalen als je een BSN nummer hebt. Neem voor actuele informatie over tarieven contact met ons op.
In sommige gevallen vergoedt je zorgverzekering de kosten van een spiraal. Neem contact op met jouw zorgverzekering voor meer informatie over een mogelijke vergoeding en eventuele voorwaarden die zij hanteren.
Behandeling met curettage
Stap 1
Kiezen voor een plaatselijke verdoving of sedatie
Een behandeling met curettage is mogelijk vanaf het moment dat je 9 dagen over tijd bent. Het is een ingreep in onze kliniek, waarbij je baarmoeder wordt leeggezogen. Om te zorgen dat je daar zo min mogelijk pijn van hebt, kun je kiezen voor een plaatselijke verdoving of sedatie. Sedatie betekent dat je kort in slaap wordt gebracht. Je hebt de keuze tussen een verdoving of sedatie alleen als je niet langer dan 13 weken zwanger bent. Daarna krijg je altijd sedatie.
Plaatselijke verdoving
Een plaatselijke verdoving betekent dat je een prikje krijgt bij je baarmoedermond. Daardoor zul je op die plek geen pijn voelen. De binnenkant van je baarmoeder is echter niet verdoofd, waardoor de behandeling niet volledig pijnloos is. Je kunt buikkrampen krijgen, zoals tijdens je menstruatie. Ook vinden sommige vrouwen het geluid van de curettage onplezierig.
Kies je voor een plaatselijke verdoving, dan kun je van te voren gewoon eten en drinken. De voorbereiding op de behandeling kan meteen na het intakegesprek starten
Sedatie
Sedatie wordt uitgevoerd door een anesthesioloog. Je krijgt dan via een infuus een middel toegediend, waardoor je kort in een diepe slaap valt. Je voelt en hoort daardoor niets van de curettage. Na de curettage word je snel weer wakker.
Kies je voor sedatie, dan mag je vanaf 6 uur voor de behandeling niet meer eten en roken. Je mag alleen 1 glas water drinken. Vanaf 2 uur voor de behandeling mag dat ook niet meer.
Stap 2
Vooronderzoek bij de arts (alleen bij keuze voor sedatie)
Heb je gekozen voor sedatie, dan krijg je eerst een vooronderzoek bij de arts. Die stelt je een aantal vragen over je gezondheid en je medicijngebruik. Dit doet hij of zij om te checken of het middel dat voor de sedatie wordt gebruikt, wel samengaat met jouw eventuele medicijnen of aandoeningen. Als de arts vaststelt dat sedatie bij jou mogelijk is, kan de curettage aansluitend of enkele dagen later plaatsvinden.
Stap 3
De curettage
De curettage (ook wel ‘zuigcurettage’ genoemd) vindt plaats in onze kliniek. Je verblijft hier in totaal ongeveer 3 uur. Tijdens je verblijf doorloop je de volgende stappen:
- Je krijgt een middel dat je baarmoedermond week maakt. Dit moet ongeveer 60 minuten inwerken. Daar kun je het een beetje koud van krijgen. Neem daarom een warme trui of vest mee.
- Je krijgt een plaatselijke verdoving of sedatie.
- Met behulp van een eendenbek brengt de arts een smal buisje in je baarmoederholte. Via dat buisje wordt je baarmoeder leeggezogen. Dit zuigen duurt ongeveer 1 à 2 minuten. Ben je meer dan 13 weken zwanger, dan duurt de behandeling 10 tot 20 minuten.
- Je gaat naar de rustkamer waar je ongeveer een half uur moet blijven. De verpleegkundige blijft bij je in de buurt. Als alles normaal verloopt, kun je daarna naar huis.
- Na een curettage met sedatie mag je niet zelf met de auto of fiets naar huis rijden. Ook mag je niet alleen met het openbaar vervoer reizen. Vraag dus of iemand je ophaalt. Heb je een plaatselijke verdoving gehad, dan kun je eventueel wel zelf naar huis rijden of het openbaar vervoer nemen.
Wil je weten welke spullen je mee moet nemen naar de kliniek? Kijk hiervoor bij Veelgestelde vragen.
Als je wilt, kun je direct na de curettage met sedatie een spiraaltje laten plaatsen. Dit kun je zelf meenemen of bij ons kopen.
In sommige gevallen vergoedt jouw zorgverzekering de kosten van een spiraal. Neem contact op met je zorgverzekering voor meer informatie over een mogelijke vergoeding en eventuele voorwaarden die zij hanteren.
Stap 4
Even rustig aan doen
We raden je aan om het na de behandeling een paar dagen rustig aan te doen. Waarschijnlijk heb je niet veel pijn, maar het kan zijn dat je je wat slap voelt. Heb je wel pijn, dan kun je een pijnstiller nemen, zoals Paracetamol of Ibuprofen. Je krijgt een korte antibioticakuur om infecties te voorkomen.
De eerste weken heb je meestal nog wat bloedverlies en bruinachtige afscheiding. Ook verlies je vaak wat stolsels, dikke stukjes bloed. Soms zijn die stolsels zo groot, dat je er ongerust van wordt. Maar die stolsels zijn heel normaal.
Wegens infectiegevaar mag je de eerste week nog geen tampons gebruiken, geen seks hebben en niet zwemmen of in bad gaan. Ook kun je beter nog niet sporten of zware lichamelijke inspanningen verrichten.
Na een curettage kun je meteen weer zwanger worden. Daarom adviseren we je om direct met voorbehoedsmiddelen te beginnen. Gebruik je de pil, dan kun je hier het beste op de dag van de curettage of 1 dag daarna mee starten. Na 4 tot 6 weken word je voor het eerst weer ongesteld.
Stap 5
Nacontrole
Als nacontrole doe je 4 weken na de behandeling een zwangerschapstest. Dit is belangrijk om zeker te weten dat de ingreep helemaal gelukt is. Deze test krijg je mee na afloop van de behandeling. Bij een positieve test meteen contact opnemen met de kliniek. Bij eventuele klachten of problemen kun je contact opnemen met de kliniek of je huisarts.
Behandeling met de abortuspil
Dag 1
Eerste tablet in de kliniek
Een behandeling met de abortuspil is mogelijk als je korter dan 9 weken zwanger bent en de arts het medisch verantwoord vindt. Voor deze behandeling moet je, verspreid over 3 dagen, meerdere tabletten innemen. Hierdoor wordt het vruchtje afgestoten en krijg je een vroege miskraam.
De eerste tablet neem je in in de kliniek, direct na het intakegesprek. Het gaat hier om een middel dat de groei van je zwangerschap afremt. Je neemt de tablet via de mond in met een beetje water. Daarna kun je naar huis en krijg je de overige tabletten mee.
Meestal merk je niets van deze eerste tablet, maar sommige mensen krijgen wat last van hun maag. Ook kun je buikkrampen krijgen, met soms wat bloedverlies. Ben je misselijk door je zwangerschap en moet je overgeven binnen een uur nadat je de tablet heb ingenomen? Kom dan terug naar de kliniek voor een nieuwe tablet.
Dag 2
Even pauze
De dag na je eerste tablet kun je gewoon werken of andere dingen doen. Het kan zijn dat je aan het einde van de dag wat bloed gaat verliezen. Heel soms verlies je dan het vruchtblaasje al. Maar je moet dan toch de behandeling op dag 3 voortzetten.
Dag 3
Vier tabletten inbrengen en thuisblijven
Op de derde dag blijf je de hele dag thuis. Het is niet noodzakelijk dat er iemand bij je is, wij adviseren dit wel. Iemand die je kan bijstaan en eventueel voor je kinderen kan zorgen. Zorg er ook voor dat je vervoer beschikbaar hebt, voor het geval dat je onverwachts naar de kliniek of de huisarts moet. Als je minderjarig bent moet er wel een volwassene op deze dag aanwezig zijn.
Op deze dag neem je de volgende stappen:
- Ga, bij voorkeur na het ontbijt, naar het toilet en leeg je blaas. Als de ochtend niet uitkomt mag je de tabletten ook later op de dag inbrengen, ga ook dan eerst naar het toilet en leeg je blaas. Houd er wel rekening mee dat er in de avond en nacht geen overleg met onze kliniek mogelijk is bij vragen.
- Ga op je bed liggen en breng via je vagina de 4 tabletten in die je van de kliniek hebt meegekregen.
- Blijf een halfuur tot een uur op bed liggen, zodat de tabletten kunnen inwerken.
- Neem daarna één of meer pijnstillers in, om te voorkomen dat je veel last krijgt van buikkrampen. Welke pijnstillers je kunt nemen, staat op het bruine envelopje dat je van de kliniek hebt meegekregen.
- Vervolgens kun je opstaan en doen wat je wilt, zolang je maar thuisblijft. Het kan zijn dat je je niet zo lekker voelt; doe het dan rustig aan. Loop regelmatig wat rond om het proces te activeren.
- Na 4 tot 6 uur wordt meestal het vruchtzakje uitgestoten. Meestal gebeurt dit als je op het toilet bent. Dit gaat vaak gepaard met bloedverlies. Ook verlies je vaak stolsels, dikke stukjes bloed. Daarnaast kun je buikkrampen hebben en misselijk zijn. Soms wordt het vruchtzakje eerder of later uitgestoten; dat is bij elke vrouw anders. Het vruchtzakje ziet eruit als een klein, wittig wattenbolletje met vlokjes.
- In de loop van de dag wordt het heftige bloedverlies en de pijn minder. Gebeurt dit niet en blijf je urenlang heel ernstig bloeden? Neem dan contact op met je huisarts of met de kliniek.
Na dag 3
Bloedverlies neemt langzaam af
Na de dag dat je de pillen hebt genomen, blijf je nog een tijdlang bloed verliezen. Soms duurt dit een week, maar kan ook tot de volgende menstruatie duren.
Je wordt na 4 tot 6 weken voor het eerst weer ongesteld. Als je de pil gebruikt, begint je menstruatie na de eerste strip (3 weken). Ook als je normaal gesproken niet de pil gebruikt, adviseren we je om dat nu wel te doen. Zo kan de cyclus weer normaal op gang komen.
Je kunt meteen weer zwanger worden. Begin daarom direct met anticonceptie. Wil je een spiraaltje laten plaatsen? Dan kan dat tijdens of na je eerste menstruatie.
4 weken na de behandeling
Nacontrole
Ongeveer 4 weken nadat je de tabletten hebt genomen, doe je ter nacontrole een zwangerschapstest. Die heb je op de eerste dag van ons meegekregen. Deze test is belangrijk om zeker te weten dat de ingreep helemaal is gelukt. Heb je na deze 4 weken klachten of problemen, neem dan contact op met de kliniek of je huisarts.
Praktische informatie
Kosten
Als je legaal in Nederland woont of werkt, worden de kosten van een abortus volledig vergoed door het ministerie van VWS. (Zie BSN en legitimatie)
Woon je tijdelijk of illegaal in Nederland? Of woon je in een ander land? Dan moet je de kosten van de behandeling zelf betalen. Neem voor de tarieven contact met ons op.
Na een curettage behandeling krijg je een korte antibioticakuur mee. Deze tabletten neem je dezelfde dag van de behandeling volgens voorschrift in.
BSN en legitimatie
Houd altijd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand als je ons belt voor een afspraak. Dit is nodig om te checken of je voor de kostenvergoeding in aanmerking komt. Kom je naar de kliniek, neem dan altijd een geldig legitimatiebewijs en eventueel ook je zorgverzekeringspasje mee. Zonder geldig legitimatiebewijs mogen we je niet helpen.
Nog geen 6 dagen over tijd?
Dan kunnen we je nog niet helpen, omdat er op de echo nog niets is te zien. Wel kun je alvast een afspraak maken voor na die 6 dagen.
Iemand meenemen
Je mag een begeleider meenemen naar het intakegesprek. Wel zal de arts en/of verpleegkundige je ook altijd even alleen spreken, om zeker te weten dat je je keuze in volle vrijheid maakt.
Zowel bij een curettage met een plaatselijke verdoving als een curettage met sedatie moet je begeleider in de wachtruimte op je wachten. Je mag geen kinderen of huisdieren meenemen naar de kliniek.
Autorijden
Heb je een curettage met sedatie gehad, dan mag je daarna 24 uur niet deelnemen aan het verkeer. Het is dus belangrijk dat iemand je nad de behandeling naar huis toe begeleidt. Ook als je loopt of met het openbaar vervoer naar huis gaat, is het verstandig om dit met begeleiding te doen.
Heb je een plaatselijke verdoving gehad, dan mag je wel rijden. Maar ook dan raden we je aan om je te laten begeleiden, omdat je je door de ingreep niet zo lekker kunt voelen.
Eten en drinken
Voor een curettage met een plaatselijke verdoving en voor een behandeling met de abortuspil kun je normaal eten en drinken. Maar krijg je een curettage met sedatie, dan mag je vanaf 6 uur voor de behandeling niet meer eten, snoepen en roken. Je mag alleen 1 glas water drinken. Vanaf 2 uur voor de behandeling mag dat ook niet meer. Hierdoor voel je je na de behandeling waarschijnlijk wat slap. Neem daarom wat te eten en drinken mee voor na afloop.
Onder de 16 jaar?
Als je 12 jaar of jonger bent, kun je alleen een abortus krijgen als je ouders of voogden daarvoor toestemming geven. Ben je tussen de 12 en de 16 jaar? Dan moeten zowel je ouders of voogden, als jij zelf toestemming geven.
Willen je ouders geen toestemming geven of kun je dit onderwerp onmogelijk met hen bespreken? Neem dan toch contact met ons op. In uitzonderlijke gevallen kan de arts alsnog besluiten om de behandeling uit te voeren. Hij of zij moet dan wel zeker weten dat je vrijwillig en weloverwogen tot deze beslissing bent gekomen. Ben je 16 jaar of ouder, dan heb je geen toestemming van je ouders nodig.
Complicaties
Het is normaal dat je na een curettage of de abortuspil nog een tijdlang bloed blijft verliezen. Ook zitten daar vaak stolsels bij, dikke stukjes bloed. Daar hoef je je niet ongerust om te maken. Maar is het bloedverlies heel heftig (4 maandverbanden per uur en dat minstens 3 uur achter elkaar)? Of heb je meer dan 38° koorts? Dan raden we je aan om ons of je huisarts te bellen.
Van onze verpleegkundigen krijg je na de behandeling een ontslagbrief mee en een formulier met daarop allerlei aanvullende informatie over de periode na de ingreep.
Je kunt onze kliniek bellen als je vragen hebt. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 – 16.30 uur. Op zaterdag zijn wij bereikbaar van 8.45 – 14.00 uur. Ons nummer is: 088 – 200 73 33.
Alleen na een tweede trimesterbehandeling kan je ons voor medische spoedgevallen buiten kantoortijden bereiken op 06 – 3301 5551.
Meenemen bij curettage
Kom je voor een curettage, neem dan ook het volgende mee:
- een nachthemd of lang T-shirt
- een trui of vest
- 2 extra onderbroeken (geen strings)
- sokken
- slippers
- een badjas
- maandverband
- iets te eten en drinken voor na de behandeling