Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Title Image

Veelgestelde vragen

Praktische zaken

Informatie over Corona en jouw afspraak

25 september 2021
Update

Vrijwel alle Corona-maatregelen vervallen, ook in onze kliniek. We blijven voorzichtig en houden nog vast aan wat goede, algemene hygiëne-maatregelen zijn.

 • Eén begeleider mag met je mee naar binnen in de wachtruimte en spreekkamer, maar niet in de recovery-ruimte en behandelkamer,
 • Je handen desinfecteren bij binnenkomst en wanneer nodig,

 • De schermen in de spreekkamers laten we voorlopig staan.

 • We verwelkomen je/jullie zonder de hand te schudden.

Bij gezondheidsklachten:

 • Ben je in de kliniek en blijkt dat je klachten hebt die lijken op COVID klachten, dan wordt overlegd met de arts of de afspraak op dat moment nodig is of uitgesteld kan worden waarna een nieuwe afspraak gemaakt wordt.
 • Als je begeleider klachten heeft, wordt besproken of hij/zij kan blijven of toch de kliniek moet verlaten.
 • Heb je thuis al klachten, neem dan contact op met de kliniek. Ook dan overleggen we met de arts of de afspraak op het afgesproken moment door kan gaan, of dat we een nieuwe afspraak maken.

Wat mag je verwachten van onze zorgmedewerkers?

Zij kennen de regels voor de verschillende situaties in onze kliniek en zullen zich houden aan de maatregelen die afgesproken zijn. Bijvoorbeeld het dragen van een bepaald type mondkapje in bepaalde situaties.

Wat nog meer?

 • Bovenstaande geldt voor iedereen. We maken geen onderscheid tussen gevaccineerd en niet-gevaccineerd. Niet wat cliënten en hun begeleiders betreft en niet wat onze medewerkers betreft.
 • Hoewel vaccinatie bescherming biedt, is het niet zeker of iemand die gevaccineerd is toch een ander kan besmetten. Daarom blijven we het zekere voor het onzekere nemen.
 • Uitzonderingen zijn ter beoordeling van de arts.
Wat kost een abortusbehandeling?

Als je legaal in Nederland woont of werkt, worden de kosten van een abortus volledig vergoed door het ministerie van VWS. Je ziektekostenverzekeraar wordt niet geïnformeerd en de behandeling gaat niet ten koste van je eigen risico.

Om te checken of je voor de kostenvergoeding in aanmerking komt, hebben we 2 dingen van je nodig:

 • een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
 • het pasje van je ziektekostenverzekering.

Neem deze mee naar je eerste afspraak. Zonder geldig legitimatiebewijs mogen we je niet helpen.

Woon je tijdelijk of illegaal in Nederland? Of woon je in een ander land? Dan moet je de kosten van de behandeling zelf betalen. Neem voor de tarieven contact met ons op.

Na een curettage behandeling schrijven we een korte antibioticakuur voor. Ook hieraan zijn geen kosten verbonden en, als je wel moet betalen voor de behandeling, bij de prijs inbegrepen. De kosten voor een anti-conceptiemiddel, zoals een spiraaltje, implanon-staafje of de prikpil, zijn wel voor jouw rekening.

Je kunt bij ons altijd contant betalen, dat is anoniem. Pinnen met een IBAN bankkaart is ook mogelijk, behalve in ‘s Hertogenbosch. Betalen met een creditcard kan alleen in onze kliniek in Arnhem.

Ik wil graag anoniem blijven, kan dat?

Een abortusbehandeling is volledig anoniem. Je ontvangt geen post thuis en je ziektekostenverzekeraar wordt niet geïnformeerd. We gebruiken je persoonsgegevens alleen voor onze eigen administratie en om je te kunnen bellen als er een wijziging is in de agenda.

Aan het eind van de behandeling krijg je een brief mee voor je huisarts. Je mag zelf beslissen of je deze brief daadwerkelijk aan je huisarts geeft. Doe je dat niet, dan is het belangrijk om je te realiseren dat je medisch dossier daarmee niet compleet is. Na een curettage behandeling schrijven we een korte antibioticakuur voor.

Ik ben minderjarig. Heb ik toestemming van mijn ouders nodig?

Wanneer je een zwangerschapsafbreking wilt en je bent jonger dan 16 jaar, dan is voor een abortus toestemming nodig van je ouder(s) of voogd benodigd.

Als je deze toestemming niet kunt krijgen, omdat je er bijvoorbeeld niet met je ouders over kunt praten,  is het mogelijk om toch een afspraak te maken in onze kliniek. De arts beoordeelt  hoe je hebt nagedacht over je besluit en bespreekt met je of je eventueel een andere volwassene in vertrouwen kunt nemen. Indien je goed hebt nagedacht en je de gevolgen van je keuze begrijpt,  kan er toch, zonder toestemming, een abortusbehandeling plaats vinden. Artsen zijn niet verplicht om de ouder(s) of voogd hierover in te lichten. Ben je ouder dan 16, dan heb je geen toestemming van je ouders of voogd meer nodig.

Mag ik iemand meenemen naar de kliniek?

Tijdens de Corona-pandemie kunnen andere richtlijnen gelden. Kijk hiervoor bij ‘Veelgestelde vragen – Praktische zaken‘: Naar Mildred Clinics ten tijde van het coronavirus.

In niet-Coronatijden zijn de regels meer soepel:

Je mag een begeleider meenemen naar het intakegesprek. Wel zal de arts of verpleegkundige je ook altijd even alleen spreken, om zeker te weten dat je je keuze in volle vrijheid maakt.

Bij een curettage met een plaatselijke verdoving is je begeleider welkom in de behandelkamer en in de rustruimte. Bij een curettage met sedatie moet hij of zij op je wachten in de wachtruimte. Je mag geen kinderen of huisdieren meenemen naar de kliniek.

Welke spullen moet ik meenemen naar de kliniek?

Als je naar de kliniek komt, moet je in ieder geval het volgende meenemen:

 • een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
 • eventueel het pasje van je ziektekostenverzekering
 • een kaartje met je bloedgroep (als je dat hebt)

Kom je voor een curettage, neem dan ook het volgende mee:

 • een nachthemd of lang T-shirt
 • een trui of vest
 • 2 extra onderbroeken (geen strings)
 • sokken
 • slippers
 • een badjas
 • maandverband
 • iets te eten en drinken voor na de behandeling

Wil je na de curettage met sedatie een spiraaltje laten plaatsen, neem dat dan ook mee. Voor het plaatsen van het spiraaltje hoef je niet te betalen als je een BSN nummer hebt. Neem voor actuele informatie over tarieven contact met ons op.

In sommige gevallen vergoedt jouw zorgverzekering de kosten van een spiraal. Neem contact op met je zorgverzekering voor meer informatie over een mogelijke vergoeding en eventuele voorwaarden die zij hanteren.

Lees meer over de voorbereiding op de behandeling.

a

Afspraak maken en verwijzing huisarts

Hoe snel kan ik bij jullie terecht?

Als je ons belt, kun je meestal binnen 7 werkdagen in een van onze klinieken terecht. Je krijgt dan een intakegesprek, waarin je met een arts de mogelijke behandelingen bespreekt. Vaak kan de behandeling daarna meteen beginnen. Voorwaarde is wel dat je een verwijzing van je huisarts hebt. Ben je 6 tot 16 dagen over tijd? Dan is die verwijzing niet nodig.

Let op: Om een afspraak te maken hebben we je burgerservicenummer (BSN) nodig. Je vindt dit nummer op je paspoort, rijbewijs of ID-kaart. Ons telefoonnummer is 088 - 200 73 33.

Lees meer over het maken van een afspraak en het intakegesprek.

Heb ik altijd een verwijzing van de huisarts nodig?

Als je langer dan 16 dagen over tijd bent, heb je een verwijzing van een arts nodig. Dat hoeft niet per se je eigen huisarts te zijn. Als je tot en met 16 dagen over tijd bent, heb je geen verwijzing nodig. Dan kun je direct behandeld worden in onze kliniek, afhankelijk van de echo-foto.

Ga je liever niet naar je huisarts, dan kun je ook een afspraak maken met een van onze artsen.

Bel ons dan op 088 – 200 73 33 om een afspraak te maken.

Na het gesprek met je huisarts of na het eerste gesprek bij ons, kun je na 5 dagen behandeld worden. Dat is de wettelijke bedenktermijn. Als je tot 16 dagen over tijd bent, dan geldt die bedenktermijn niet en kan de behandeling in principe direct beginnen. Mits de arts dit medisch verantwoord vindt.

Als ik heel kort zwanger ben, kan ik toch naar mijn huisarts voor de abortuspil?

Nee, dat kan niet. Ook voor een overtijdbehandeling met medicijnen, dus binnen 16 dagen overtijd, is een vergunning nodig op grond van de Wet Afbreking Zwangerschap (Wafz). Huisartsen hebben deze vergunning niet en er zijn, anno mei 2020, ook geen plannen voor een wijziging van deze wet.

Als je ervoor kiest je zwangerschap af te breken met behulp van de abortuspil, kun je daarvoor terecht in een van onze klinieken. 

Na de behandeling

Mag ik na de behandeling zelf met de auto naar huis rijden?

Dat hangt van de behandeling af. Na een curettage met sedatie mag je daarna 24 uur niet zelf autorijden of fietsen. Het is dus belangrijk dat iemand je na de behandeling naar huis toe begeleidt. Ook als je loopt of met het openbaar vervoer naar huis gaat, is het verstandig om dit met begeleiding te doen.
Na een curettage met een plaatselijke verdoving mag je wel zelf autorijden. Maar ook dan raden we je aan om je te laten begeleiden, omdat je je door de ingreep niet zo lekker kunt voelen.
Ook na een behandeling met de abortuspil kun je zelf met de auto naar huis rijden.

Kan ik na een abortus nog kinderen krijgen?

Een abortus heeft geen invloed op latere zwangerschappen. Je kunt gewoon weer zwanger worden.

Hoe snel kan ik weer zwanger worden?

Na een abortus ben je direct weer vruchtbaar.

Wat als ik na de behandeling blijf bloeden of koorts krijg?

Na afloop van een behandeling met curettage of de abortuspil is het normaal dat je nog een tijdlang bloed blijft verliezen. Soms duurt dit een week en soms tot de volgende menstruatie. Het is ook normaal dat je stolsels verliest, dikke stukjes bloed. Daarmee beschermt het lichaam zichzelf tegen overmatig bloedverlies. Deze stolsels kunnen zo groot zijn als pingpongballen. Daardoor denken mensen soms dat het resten zijn van de vrucht of de placenta. Dat is echter niet zo: het is gewoon gestold bloed. Hoe naar dat er ook uitziet, het is niet iets om ongerust van te worden.

Verlies je heel veel bloed (4 maandverbanden per uur en dit 3 uur achter elkaar, zonder dat het minder is geweest)? Of heb je meer dan 38°C koorts? Neem dan contact op met je huisarts, of in het weekend met de huisartsenpost. Als je je huisarts er liever niet bij betrekt, kun je contact opnemen met de kliniek. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.15 – 16.30 uur. Op zaterdag zijn wij bereikbaar van 8.45 – 14.00 uur. Ons nummer is: 088 - 200 73 33.

We raden je af om direct naar de spoedeisende hulp te gaan. Sinds 1 januari 2016 gaat een bezoek aan de spoedeisende hulp namelijk van je eigen risico af.

Word ik na een abortus vanzelf weer ongesteld?

Ja, 4 tot 6 weken na een abortus word je vanzelf weer ongesteld. Dat geldt zowel voor een behandeling met curettage als voor een behandeling met de abortuspil.

Gebruik je de anticonceptiepil, dan raden we je aan om daar meteen na de behandeling mee te beginnen. De eerste bloeding komt dan meestal na de eerste strip. Ook als je de pil normaal gesproken niet gebruikt, adviseren we je om deze na de abortus 3 weken wel te gebruiken. Op die manier breng je de normale cyclus weer op gang.

Waar moet ik de dagen na de behandeling op letten?

Heb je een curettage gehad, dan mag je de eerste week na de behandeling geen tampons gebruiken, geen seks hebben, niet zwemmen of in bad gaan (douchen mag wel). Zo voorkom je dat je een infectie krijgt. Ook kun je in de eerste week beter geen zware lichamelijke inspanningen verrichten of zwaar tillen. Bij pijn kun je pijnstillers gebruiken, zoals Paracetamol, Ibuprofen of Naproxen.

Behandelingen

Tot hoeveel weken is een abortus mogelijk?

In onze klinieken in Arnhem en Eindhoven kun je een abortus krijgen totdat je 18 weken zwanger bent. Als je 18 tot 22 weken zwanger bent, kun je nog wel terecht in andere klinieken, namelijk het Vrelinghuis in Utrecht en Bloemenhove in Heemstede. Ben je meer dan 22 weken zwanger, dan is een abortus niet meer mogelijk.

Wat is een overtijdbehandeling?

Een overtijdbehandeling is een abortusbehandeling voor vrouwen die tot 16 dagen over tijd zijn. Voor deze behandeling is geen verwijzing van de huisarts nodig. Ook geldt er geen bedenktijd van 5 dagen. Voor een overtijdbehandeling kun je kiezen tussen de abortuspil of curettage.

Lees meer over deze behandelingen.

Doet een abortus pijn?

Of een abortus pijn doet, hangt af van de behandeling die je kiest:

 • Kies je voor curettage met sedatie, dan ben je tijdens de behandeling in slaap. Je voelt dan helemaal niets van de ingreep. Deze slaap duurt maar kort: gemiddeld een minuut of 10. Op weg naar de rustruimte word je alweer wakker.
 • Kies je voor curettage met een plaatselijke verdoving, dan krijg je een prikje bij je baarmoedermond. Daardoor zul je op die plek geen pijn voelen. De binnenkant van je baarmoeder is echter niet verdoofd, waardoor de behandeling niet volledig pijnloos is. Je kunt buikkrampen krijgen, zoals tijdens je menstruatie. Ook vinden sommige vrouwen het geluid van de curettage onplezierig.
 • Kies je voor een behandeling met de abortuspil, dan kun je buikkrampen krijgen en misselijk worden. Dit heb je vooral op de derde dag. We adviseren je om hiervoor pijnstillers nemen.

Wil je geen pijn hebben, dan adviseren we je om te kiezen voor een curettage met sedatie. Maar zoals bij iedere stap van de behandeling geldt: het is jouw keuze. Alleen als je langer dan 13 weken zwanger bent, is deze keuze er niet. Dan krijg je altijd een curettage met sedatie. Je leest er meer over op de pagina Behandelingen.

Wat houdt sedatie in?

Als je een behandeling hebt met curettage, kun je kiezen voor sedatie. De sedatie zorgt ervoor dat je de ingreep beter kunt verdragen. Je voelt geen stress, pijn en angst. De sedatie wordt uitgevoerd door een anesthesioloog. Deze dient via een infuus een middel toe, waardoor je kort in een diepe slaap valt. Direct na afloop van de behandeling word je weer wakker.

Lees meer over curettage met en zonder sedatie.

Hoe bereid ik me voor op een behandeling met sedatie?

Als je een curettage krijgt met sedatie, heb je een of meer dagen vóór de behandeling een vooronderzoek bij een van onze artsen. Deze stelt je een aantal vragen over je gezondheid en je medicijngebruik. Dit doet hij of zij om te checken of het middel dat voor de sedatie wordt gebruikt, wel samengaat met jouw eventuele medicijnen of aandoeningen. Zo niet, dan kijken we in overleg met jou naar andere mogelijkheden.

Een behandeling met sedatie betekent dus, dat je een keer extra naar de kliniek moet komen. Het vooronderzoek kan namelijk niet op de dag van de behandeling zelf gepland worden. De ervaring leert dat de meeste vrouwen dit er graag voor over hebben, omdat ze door de sedatie geen pijn hebben bij de behandeling.

Op de dag van de behandeling zelf is het ook belangrijk om goed voorbereid te zijn. Voor de sedatie moet je namelijk nuchter zijn. Dat betekent dat je vanaf 6 uur voor de behandeling niet meer mag eten, snoepen en roken. Je mag alleen 1 glas water, thee of koffie (zonder melk!) drinken. Vanaf 2 uur voor de behandeling mag dat ook niet meer. Dit betekent dat je je na de behandeling wat slap kunt voelen. Neem daarom wat te eten en te drinken mee voor na afloop.

Tot slot mag je na afloop van de behandeling niet alleen naar huis toe gaan. Je kunt namelijk een beetje slapjes en duizelig zijn. Daardoor kun je niet autorijden of fietsen, en ook niet alleen met het openbaar vervoer reizen. Regel daarom van tevoren dat iemand je ophaalt.

Lees meer over curettage met sedatie.

Hoelang duurt een behandeling?

Hoelang een behandeling duurt, hangt af van de behandeling die je kiest:

 • Kies je voor de abortuspil, dan duurt de behandeling 3 dagen. Je bent tijdens deze behandeling voor het grootste deel thuis. Alleen de eerste dag moet je naar de kliniek komen voor een intakegesprek en de eerste tablet. Dat gesprek duurt ongeveer 1 uur.
 • Kies je voor curettage met een plaatselijke verdoving, dan duurt de totale behandeling ongeveer 3 uur. Die uren breng je door in de kliniek.
 • Kies je voor curettage met sedatie, dan moet je eerst naar de kliniek komen voor een intakegesprek en vooronderzoek. Dat duurt ongeveer 2 uur. De behandeling zelf is 1 of enkele dagen later. Daarvoor ben je ongeveer 2 uur in de kliniek.

Lees meer over de verschillende behandelingen.

Welke risico’s heeft een abortusbehandeling?

Zowel curettage als de abortuspil zijn veilige abortusbehandelingen. Ze worden uitgevoerd door ervaren abortusartsen. Kies je voor sedatie, dan zetten we daar altijd een anesthesioloog voor in.

In 99% van de gevallen verloopt de behandeling probleemloos. Bij 1% treden er complicaties op. In een heel enkel geval blijft er een zwangerschapsrest achter, met als mogelijk gevolg dat je bloed verliest of een infectie krijgt. Dit is meestal te verhelpen met medicatie. In zeldzame gevallen is een extra curettage nodig.

Kan ik na een behandeling meteen een spiraal laten plaatsen?

Je kunt bij ons in de kliniek, na een zwangerschapsafbreking, ook een spiraaltje laten plaatsen. Dit kan na een curettage vaak direct aangesloten aan de behandeling. Na een medicamenteuze zwangerschapsafbreking (abortuspil) is er de mogelijkheid om na ongeveer 4 weken na de behandeling terug te komen voor een nacontrole en het plaatsen van het spiraal. Er wordt altijd met een echo beoordeeld of de spiraal goed geplaatst is.

Je kunt zelf het spiraaltje meenemen, deze kun je dan afhalen bij je apotheek met een recept van je huisarts. In sommige gevallen vergoedt je verzekering dan de kosten van het spiraal.

Er is ook de mogelijkheid om in de kliniek een spiraal te kopen. Voor het plaatsen van het spiraal hoef je niet te betalen indien je een BSN nummer hebt.

Indien je kosten af moet rekenen, kan dit in de kliniek met contant geld of met pin. Voor de actuele tarieven kun je contact met ons opnemen.

Waarom moet een zwangerschap goed zichtbaar zijn op de echo?

In de kliniek wordt eerst altijd een echo gemaakt. Op deze echo kunnen we vaststellen hoe ver je zwanger bent en daarmee welke behandelmogelijkheden er zijn.

Soms is een echobeeld onduidelijk, bijvoorbeeld omdat je nog te vroeg zwanger bent. Het vruchtzakje is dan zo klein, dat het nog niet zichtbaar is op de echo. Omdat we de zwangerschap nog niet kunnen zien, kunnen we je op dat moment ook nog niet behandelen.

Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende mogelijkheden. Meestal wordt er een nieuwe afspraak gemaakt bij ons in de kliniek. Bij je volgende bezoek aan de kliniek kan de abortusbehandeling over het algemeen wel doorgaan. Een enkele keer verwijzen we door naar een gynaecoloog.

Staat jouw vraag er niet bij?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier of stuur een e-mail naar: info@mildredclinics.nl.

Bellen kan ook. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 – 16.30 uur en op zaterdag van 8.45 – 14.00 uur op 088 – 200 73 33.