Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Verplichte minimale bedenktermijn bij abortus vervalt per 1-1-2023

Verplichte minimale bedenktermijn bij abortus vervalt per 1-1-2023

Per 1 januari 2023 vervalt de verplichte minimale bedenktermijn (die geldt als je langer dan 6 weken en 2 dagen zwanger bent)  voor de afbreking van je zwangerschap.

Dit betekent dat als jij je bij ons meldt omdat je je zwangerschap wilt afbreken, je niet meer verplicht wordt om hier minimaal 5 dagen over na te denken.

Vanaf 1 januari 2023 gaat de arts met jou in overleg welke bedenktijd jij nodig hebt om tot een weloverwogen besluit te komen. Die bedenktijd kan korter zijn dan 5 dagen, waardoor het mogelijk kan zijn dat de afbreking op dezelfde dag plaatsvindt. De bedenktijd kan ook langer zijn dan 5 dagen.

Gevolgen voor verwijsbrief

Het is nu al niet nodig om eerst naar je (huis)arts te gaan om een verwijzing te halen voor een abortus, je kan altijd direct bij ons een afspraak maken. Ook met deze wetswijziging verandert dat niet.

Tot en met 31 december 2022 kan een verwijsbrief nog wel dienen als start van de looptijd van de bedenktermijn (die geldt als je langer dan 6 weken en 2 dagen zwanger bent) . Deze bedenktermijn begint immers te lopen vanaf het moment dat jij je meldt bij een (huis)arts, die de datum van dat eerste bezoek in de verwijsbrief opneemt.

Omdat deze verplichte minimale bedenktermijn vanaf 1 januari vervalt, is een verwijsbrief voor die reden dan niet meer nodig.